středa 10. prosince 2014

Prohrát Pražskou 100


Muj prispevek do debaty na bezeckem serveru bezvabeh.cz, Kde Rosta Bazanowski je malem ukamenovan, za jeho nazor, se kterym se dokazu docela ztotoznit. Kamen urazu je ze P100, ma dva viteze, opet. Jaky je smysl zavodu, kdyz ne zavodeni.



Olaf se taky vyjadril, pise cituji "Pražská stovka je dálková vytrvalostní akce, kde je hlavním a primárním cílem především vůbec dokončit. I ty tebou zmiňované body UTMB se dávají všem co dokončí. Co se povede pouze zhruba polovině startujících.Teprve potom se řeší nějaký čas a pořadí.
Tento sport je především zábava a tak přistupuji k pořádání našich akcí. Na stovkách je zcela normální, že do cíle dobíhávají nejen dvojice a trojice a celé i mnohem větší skupiny., jenž spolu na trati strávili celý den. Do cíle se na se na ultra prostě nesprintuje.Tím bych ale vůbec nezlehčoval výkon Honzy a Tomáše. Jejich čas na takto náročné a rozmočené trati je neuvěřitelný.A možná je tak dobrý pravě proto, že běželi společně, vzájemně se podporovali a povzbuzovali, protože sport není boj ale zábava. Tak to prostě na ultra je."


A ja mu na to oponuji, proste neni. V rize amaterskem pochodu by to tak nakrasno mohlo byt, ale nezverejnovala by se zadna vysledkova listina s poradim. Jen list dokoncivsich, ceny by se rozdaly v tombole a bylo by. Protoze jak se muzes docist tak v zapisku od Tomase Bystrickeho, je jasne uvedeno ze bojoval a zavodil az do 127 km, kde mu dosli sily a uz nemel na to, aby Honzu Zemanika dostal. Takze zadne romanticke vedeni se za rucicku po cely zavod doplnovani si vzajemne vody a tak, jak se snazi ostatni diskutujici obhajit tento "necekany" vysledek. Uz vidim jak nejlepsi maratonci planety bezi svuj zavod cely bok po boku a do cile vbihaji naprosto presne, protoze preci spolu bezeli celou cestu a proto prece nebudou na cilove rovince bojovat o vavriny. Proc je vubec P100 vedena jako zavod jednotlivcu, kdyz se muze nakrasne delat jak B7 ve dvojici, kdyz maji zavodnici pocit ze by si meli po celou trasu zavodu pomahat a foukat bolistky. Proc se pouziva cipova technika pro presny prubeh zavodniku, kdyz by se krasne dali zapalovat signalni ohne oznamujici dosazeni jednotlivych checkpointu :]. Taky bez vysledkove listiny by se kazdy mohl opravdu soustredit na svuj vykon a treba body do CS1000, a nemusel by byt otraveny ze je na 342 miste z 360 startujicich...ale vesely ze se mu podarilo dosahnout cile, treba tak urputne jako v naprosto nepochopitelnem case 76:17 Jindrove Jany, kloboucek dolu, ja osobne bych lezel v prikope backorama vzhuru!


Uz od dob Stareho Rima Viktor je jen jeden!!

Co si myslite vy, jak by to mohlo nebo melo byt? Vyjadrete se v komentarich

PS: Mel jsem ted jeste debatu s Olafem, a chtel bych zduraznit ze prevelice smekam pred organizatory a dobrovolniky, bez kterych by se zadna P100 nemohla konat!!

5 komentářů:

  1. Nikdo Rosťu nekamenoval za jeho názor, je vcelku pochopitelné, když chce někdo vidět na závodě jednoho vítěze. Na druhou stranu také rozumím těm, kteří po společném opravdu dlouhém běhu spolu soupeřit prostě nechtějí. Měli by mít svobodu v tom, jak závěr pojmou. Rosťa však pro obhajobu svého názoru zvolil formu, která byla podle mého názoru za hranou slušné diskuze. Takže asi tak :)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím že každý ví že jasný vítěz je Jan Zemaník ale je jen jeho věc jestli chce sprintovat až do cíle a nebo na posledních par kilometrech zvolní a doběhne s Tomášem. Osobně je to právě asi to na jakém si závodě. Na Kbelské desítce makáš a docíle se snažíš předběhnout kohokoliv aby si byl na 758 místě. Na Pražské stovce panuje ale úplně jiná atmosféra a závodí hlavně každý sám se sebou a s nástrahami trasy a počasí. Mohl jsem skončit na krásném 97 místě sám. Posledních ale 20 km jsem šel s někým a i když někdo se mě ptal jestli nebudeme sprintovat do cíle tak sem odpověděl že jestli chce tam klidně může že já nikam nepoběžím. A celou dobu za námi blikala čelovka až byl před cílem asi 30 metrů za námi. Říkám počkáme, počkali jsme a tak jsme na 97 místě tři. Na závodě do maratonu bych si tohle nedovolil, na někoho čekat. Na dálkovém pochodu kde nejsou kategorie a finanční odměny, kde čas v cíli překračuje desítky hodin, tam jedno nebo tři místa nahrají žádnou roli. Protože se nikdo nebude ptát kdo byl 50 a zeptá se jen kdo byl první. A Tomáš si to zaslouží aby tam byl za tak skvělý čas.

    OdpovědětVymazat
  3. To je vzdycky tezky.. bezis neco jako zavod/nezavod.. dokazu to pochopit, ze i ti prvni to neborou tak striktne.
    Taky proc:)
    Ve vsech podobnych situacich mi bleskne klasicke.. "If you want to run fast.. run alone.. If you want to get far.. run together..:).. " takze chapu.. a ne delam ostrou hranu ani u vitezu.. natoz u nas obycejnych troubu? :)
    MSF! 12:)

    OdpovědětVymazat

Každý komentář potěší